Søk
  • Vita Nova Traumeterapi

Hva er PTSD?

Oppdatert: 2. apr. 2020

Sliter du med påtrengende minner om noe vondt du har opplevd? Unngår du alt som minner om hendelsen? Er du på vakt og skvetter for hver minste ting? Da kan det være at du har PTSD.

Mennesker med PTSD har gjerne opplevd faretruende og overveldende hendelser som plager dem i ettertid. Krigshandlinger, terror, vold, overgrep, mobbing, store tap, langvarig belastning eller andre vonde hendelser kan sette seg i kroppen og nervesystemet lenge etter at faren er over og gi plagsomme ettervirkninger.


Angstanfall, hypervaktsomhet, depresjon og utmattelse kan etter hvert bli en del av hverdagen. Tiden leger ikke alle sår, og PTSD er ett av dem. Søk hjelp hvis du sliter med PTSD- symptomer, slik at ikke mer og mer av livet ditt blir spist opp av disse smertefulle reaksjonene.


"Tiden leger ikke alle sår, og PTSD er ett av dem."

Hvordan behandles PTSD?

God traumebehandling i dag handler om å regulere nervesystemet og å anerkjenne de følelsene som aldri ble anerkjent da det overveldende skjedde. Behandlingen foregår i tre faser, der vi starter med å redusere symptomene og finne tilbake til trygghetsfølelsen.


Deretter jobber vi med å bearbeide traumeminnene som har lagret seg i kroppen, følelsene og tankene. I siste fase ser vi på hvordan det du har opplevd har påvirket personligheten din, og hvordan du kan finne en god vei videre i livet som den personen du egentlig er.


Ikke alle vet at de er traumatisert. Noen har PTSD-symptomer som plager dem uten at de forstår hvorfor og sliter med skyld, skam og mindreverdsfølelse. Andre utvikler rusproblemer som følge av dette. Langvarig belastning gjennom mange år kan også sette dype spor. Hvis det mennesker som står en nær som påfører belastningen, blir det ekstra vanskelig.


Søk hjelp hvis du sliter med noe av dette, så du kan snu den onde sirkelen og begynne å få det bedre.

53 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Når man føler seg ute av kontroll i usikre tider, er det lett å miste motet og klandre seg selv. Men kanskje trenger vi heller en følelse av håp og positiv innflytelse på situasjonen? I denne videoen

Mange ringer 113 fordi de tror at de har fått et hjerteattakk og holder på å dø. Det som egentlig skjer, er at de har et panikkanfall. Symptomene er nemlig svært kroppslige, så det er ikke rart at de

Hvis vi skal kunne mestre livets motgang, må vi lære oss å forstå, håndtere og akseptere våre egne følelser. Hvordan du selv ble møtt som barn har stor innvirkning på hvordan du håndterer dine egne fø